מאגר מידע
 
עזרה לעמוד הבית מאגר עזרה לעמוד הבית מאגר
עמוד הבית > ישראל (חדש) > יישובים > ערים ויישובים עירוניים


תקציר:
על אופקים, השוכנת בנגב הצפון-מערבי, כ- 25 ק"מ מערבית לבאר שבע.


היישובים בנגב - אופקים

מטח : המרכז לטכנולוגיה חינוכית

אופקים שוכנת בנגב הצפון-מערבי, כ- 25 ק"מ מערבית לבירת הנגב, באר שבע. היא נוסדה בשנת 1955, וכעבור 40 שנה, קיבלה מעמד של עיר. מספר תושביה קרוב ל- 25,000. תושביה הראשונים של אופקים היו עולים חדשים. הם הגיעו למקום חדש, שומם וזר, שדרש הרבה כוחות נפש וחלוציות כדי להופכו לעיר ואם בישראל. במשך שנות קיומה סבלה העיר ממחסור במקורות תעסוקה, אך התושבים מקווים שתכניות פיתוח חדשות יתרמו לצמיחתה.

מיקום

הכניסה לאופקים מצריכה סטייה קלה מהכביש הארצי באר שבע-אשקלון, מה שמקשה מעט על הנגישות למקום. עם זאת, כיוון שאופקים קרובה מאוד לבאר שבע, ייתכן שפיתוח באר שבע והפיכתה למטרופולין הרביעי בארץ יעודד גם את פיתוח אופקים.
אחד השיקולים המרכזיים בבחירת מיקום היישוב הייתה האפשרות שהיישוב יבסס את כלכלתו על מתן שירותים לסביבה הכפרית, ועל עבודה חקלאית ביישובים שבאזור.
ציפיות אלה התממשו רק בחלקן, שכן היישוב צמח והפך לעיר, ולא היה יכול להסתמך רק על אספקת שירותים לעורף הכפרי. הוא היה חייב להתבסס על מקורות תעסוקה נוספים.

אוכלוסייה

אופקים הוקמה על-ידי עולים חדשים, רובם מצפון אפריקה ומהודו.
מאז ומתמיד הייתה אופקים הגדולה מבין עיירות צפון הנגב (שדרות, נתיבות ואופקים). גם כיום היא הגדולה ביותר באוכלוסייתה: מספר תושביה קרוב ל- 25,000.
במהלך השנים סבלה אופקים ממאזן הגירה שלילי, אולם לאחרונה אוכלסה בעולים חדשים, בעיקר ממדינות חבר העמים ומאתיופיה.
העיר מתאפיינת באורח חיים דתי-מסורתי, המקובל על מרבית תושביה.

תעסוקה

רוב התושבים באופקים מועסקים בענף השירותים ובענף התעשייה, אך בולט גם שיעור גבוה יחסית של תושבים המועסקים בחקלאות במושבים ובבתי-האריזה הסמוכים לעיר.

פרנסי אופקים משקיעים מאמצים במשיכת יזמים ומשקיעים לעיר כדי לפתח בה תעשייה. למרות זאת התעשייה אינה מפותחת דיה, ועדיין העיר סובלת ממחסור במקורות תעסוקה. מחסור זה בולט על רקע סגירת מפעלי הטקסטיל בעיר שהעסיקו תושבים רבים, וכן על רקע הגדרת באר שבע כאזור פיתוח א', דבר שגרם לקיפאון בהקמת מפעלים חדשים באופקים - היזמים העדיפו את העיר הגדולה (אופקים הייתה תמיד מוגדרת כאזור פיתוח א'. באר שבע הוגדרה כאזור פיתוח א' רק בשנות השמונים).

אחד הפרויקטים שהוקמו כדי לפתח את הכלכלה באופקים ולמשוך אליה תעשיות עתירות טכנולוגיה הוא "החממה ליזמות טכנולוגית".

החממה ליזמות טכנולוגית

ברחבי המדינה קיימות 26 חממות ליזמות טכנולוגית, שלוש מהן בנגב. החממה באופקים הוקמה ב-1991.

מהן חממות ליזמות טכנולוגית?
החממות, כשמן כן הן: מקום מוגן המאפשר ליזמים מתחילים בעלי רעיונות טכנולוגיים חדשניים לפתח את רעיונותיהם ולהפוך אותם למוצרים מסחריים.
מאחר שהשלב הראשון בפיתוח רעיון כרוך בסיכון כספי, ולא לכל יזם מתחיל יש אפשרות לסכן את כספו או לגייס כספים ממקורות אחרים - עוזרת המדינה במימון השלב הראשון בפיתוח הרעיון.
באמצעות החממות הטכנולוגיות מספקת המדינה ליזמים מקום, משאבים כספיים, כלים, הנחיה מקצועית וסיוע מנהלי, המאפשרים להם להפוך רעיונות למוצרים מסחריים. תקופת שהותו של פרויקט בחממה היא שנתיים.
במסגרת החממה באופקים פועלים כיום, 1998, שישה פרויקטים.
ישנם פרויקטים שכבר עזבו את החממה ועברו לשלב הייצור המסחרי. אחד המוצלחים שבהם הוא הפרויקט של חברת טכימג' בע"מ, שפיתחה טכנולוגיה לדגימת תנועה ממוחשבת לשוק סרטי האנימציה.
החממה באופקים מעסיקה כיום כ- 25 עובדים.
החממה ליזמות טכנולוגית היא קרן אור בעתידה של אופקים. היא מושכת אל העיר תעשיות עתירות ידע ומהווה מנוף לפיתוח כלכלתה.


ביבליוגרפיה:
כותר: היישובים בנגב - אופקים
שם תקליטור: אל הנגב
מחברת: גל, אופירה
עורכת התקליטור: דיצ'ק, דגנית
תאריך: 1998
הוצאה לאור : מטח : המרכז לטכנולוגיה חינוכית
הערות: 1. סביבת הלמידה אל הנגב היא פרי שיתוף פעולה בין מטח - המרכז לטכנולוגיה חינוכית לבין אלבטרוס- צילום אוויר.
מאגר המידע בגיאוגרפיה של מטח מטח - המרכז לטכנולוגיה חינוכית